Barndommens bøger

af Christina 

Der er noget helt særligt og nostalgisk over mødet med de bøger, vi husker fra vores barndom. Jeg kan eksempelvis ikke gå forbi Halfdans ABC, uden at tænke på min lillesøster og de utallige gange vi hev lige netop den bog ud af reolen og læste og reciterede de fantastiske rim og remser for hinanden. Andre gange kan det være illustrationerne fra en helt bestemt bog, der vækker gode minder, som Ole Lund Kirkegaards genkendelige streg gør for mig. Mange har været heldige at have forældre eller bedsteforældre, der var flittige til at læse højt inden sengetid, og ofte kan vi genkalde både stemning, stemmer og følelser, når vi pludselig står med bogen mellem hænderne igen.

Netop nu har vi særligt fokus på børnebøger og de mange fordele, der er ved højtlæsning – ikke bare for børns sproglige udvikling, men også den ro og nærvær det giver at bruge tid på at læse en bog sammen.

Jeg har taget en tur rundt på vores hovedkontor og spurgt ind til hvilke bøger, der har haft en ganske særlig betydning.

 


jakobogjoakim

“Jeg ELSKEDE simpelthen Jørgen Clevins Jakob og Joakim. Dels var bogen interaktiv, meget usædvanligt i 70’erne, og man skulle svare på en masse spørgsmål undervejs i historien, men især fordi der på en af siderne var tegnet to røde vitaminpiller, som var identiske med dem jeg selv spiste hver dag, og fordi jeg i flere år undrede mig over hvordan Joakim dog kunne finde på at vælge æbler frem for bolcher, da han skulle ‘dele ud’ i klassen til sin fødselsdag…det plager mig stadig”

– Louise, Visual Merchandiser.

 

 


 

“Den bog fra min barndom, som jeg fik læst højt igen og igen, og som har printet sig fast i min hukommelse, er Tyren Ferdinand af Munro Leaf.

Dengang bare en simpel og sød historie om tyren Ferdinand, som hellere ville leve det stille og rolige liv under det store korktræ ude på landet fremfor at være en brutal og farlig tyr i tyrefægterarenaen inde i byen, som det forventedes af ham. Om det var trygheden i gentagelsen og genkendelsen ved at få læst bogen højt igen og igen, eller om historiens dybere lag og budskab ubevidst har talt til mig, ved jeg ikke. Men nu som voksen giver det meget god mening, at jeg var så glad for bogen – for den fortæller jo, at man skal følge sit eget hjerte for at blive lykkelig. Det hjælper min barndoms læsning mig stadig med at huske på, og jeg glæder mig til at læse bogen højt for min kommende nevø og give historien videre til ham, så han kan vokse op med troen på sig selv og at han er god nok, som han er.

– Kenneth, Marketing Manager.


 

peterplys

“Jeg elskede, når min mor læste højt for mig af Peter Plys. Jeg elskede Æslet og syntes, det var så synd for ham, da han tabte sin hale. Jeg grinte højt, når der blev spurgt, om der var nogen hjemme, og der kom et svar om, at det var der ikke.

Hos min mormor var det om Klatremus og de andre dyr i hakkebakkeskoven jeg fik fortalt, og hvor vi elskede at synge sangene, som min mormor gerne spillede på sit store klaver, medens jeg sad på hendes skød og ikke måtte røre ved tangenterne. Og den i dag, når der bages peberkager, bliver der altid sunget højt Når en peberkage bager, bager…..

Disse historier glemmes aldrig, og stor var glæden da jeg selv fik børn og kunne læse dem højt igen. De elsker dem også og vil, håber jeg, bringe dem videre til deres egne børn.”

– Line, Indkøb.


AbenOsvald

 

“Jeg husker helt klart Aben Osvald af Egon Mathiesen. Jeg fik den læst op af min far, da jeg var helt lille – igen og igen og igen. Jeg kunne den udenad den gang”

– Helle, Adm. direktør.

 

 


 

loevehjerte“Dette er ikke en bog jeg husker fra min egen barndom, men en bog som jeg har læst både for mine egne børn samt for mine børnebørn. Den gør stort indtryk på både voksne og børn. Bogen omhandler de onde og de gode, døden og troskab. Mit ene barnebarn fik den læst op i en alder af 7 år og synes den var meget sørgelig, men alligevel elskede han den og kunne næsten ikke vente til næste gang, vi skulle læse.

Hver gang jeg har læst den op, bliver jeg fanget af den fantastiske historie og den måde, den er skrevet på. Jeg tror ikke, nogen kan være upåvirket af denne bog. Bogen er selvfølgelig Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren.”

– Solveig, Regnskabschef.

 


Lillebror og Knorten gjorde indtryk på mig, da jeg begyndte at læse i en alder af ca. 8-10 år. En fantasiverden som jeg levede mig helt ind i. Kan ikke huske ret meget om handlingen, men har faktisk tænkt på disse bøger ofte som voksen. De kan vist desværre ikke findes i handlen længere.”

– Annette, Regnskab.


Albert

 

“Min farmor læste Albert af Ole Lund Kirkegaard højt for mig, da jeg var barn. Jeg var færdig af grin det meste af bogen igennem. Fra det andet soveværelse i sommerhuset kunne vi høre min farfar ligge og klukke samtidig.

Det var også den første bog, jeg selv læste af min egen fri vilje.”

– Martin, Indkøb.

 


Detlillehuspåprærien

 

“Bøgerne om Det lille hus på prærien af Laura Ingalls Wilder har gjort et stort indtryk på mig.

Selvom vi faktisk var gamle nok til selv at læse bøgerne, læste min bedste venindes mor bøgerne højt for os, fordi det var så hyggeligt, og alt efter årstiden involverede det gerne nybagte boller og varm kakao.

Senere fik også Den Afrikanske Farm læst højt, fordi min venindes mor var vild med Karen Blixen”

– Marianne, Assistent.

 


Erikmenneskesæn

“Jeg har tydelige minder om at ligge i min mors seng om aftenen og få læst højt af Erik Menneskesøn af Lars-Henrik Olsen, og glæder mig til, at mine egne børn er store nok til, at vi kan læse bogen sammen, og at jeg kan opleve den fantastiske historie igen med dem.”

– Pernille, Webkoordinator.

 

 

 

 

Følg bloggen med Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *