Læs en serie i din ferie

af Christina

Findes der noget bedre end at læse en fantastisk bog og samtidig vide, at der ligger en to’er og venter, når man er færdig? Jeg tror det ikke. Det skulle da lige være forventningens glæde, der bliver indfriet, når det næste bind, man har ventet på i en evighed, endelig lander hos boghandleren. Serier kan noget helt særligt, og der findes rigtig mange gode af slagsen. Med sommerferien kommer ofte det, de fleste af os mangler allermest i hverdagen. Tid! Jeg anbefaler, at du bruger den ekstra tid i ferien til at fordybe dig i en god serie. Her er et par af mine personlige favoritter inden for fire forskellige genre.

Patrick Melrose-romanerne

Som 5-årig blev Edward St Aubyn voldtaget af sin far, og misbruget stod på i årevis. St Aubyn var narkoman, fra han var 16, til han blev 28, men det lykkedes ham at lægge det bag sig, blandt andet ved at skrive sig ud af fortidens rædsler. Resultatet er den helt enestående halvbiografiske romanserie om Patrick Melrose.

 

Bind 1 indeholder de tre første romaner: Glem det, Dårligt nyt og En smule håb. Bind 2 indeholder de to sidste romaner: Moders mælk og Til sidst.

Glem det udspiller sig over en enkelt dag og aften på familiens landsted i Sydfrankrig, hvor den sadistiske David Melrose hersker over sin 5-årige søn og hans ulykkelige, amerikanske mor, Eleanor. I Dårligt nyt tager Patrick skridtet fra mishandling til misbrug: vi følger Patrick i en kolossal narkorus i et døgn, da han som 20-årig tager til New York for at hente sin afdøde fars aske. I tredje roman, En smule håb, er vi tilbage i England i selskab med en mere nøgtern og nu afvænnet Patrick, og i horisonten er der håb om, at han er ved at komme på fode.

Moders mælk er et studie i det til tider barske forhold mellem forældre og børn og mænd og kvinder. Da Patricks mor dør i Til sidst, spekulerer han på, om et liv uden forældrene omsider vil give ham den frihed, han altid har drømt om. Efter begravelsen, da familien samles for sidste gang, skimter Patrick omsider en ny æra forude.

Nervepirrende spænding

Der findes et utal af gode krimiserier, som du kan kaste dig over, men hvis jeg skal fremhæve en, så må det blive Åsa Larssons fem bøger om Rebecka Martinsson. Det er velskrevet, barskt og gennemtænkt – ganske enkelt. Og når du først går i gang, vender siderne af sig selv.

Solstorm er første bind, og der er her, vi bliver introduceret for skattejurist Rebecka Martinsson og hendes hjemby Kiruna, hvor hun bliver indblandet i en sag om mordet på hendes ungdomskammerat Viktor Strandgård. Blodskyld foregår næsten to år senere og Rebecka forsøger stadig at bearbejde begivenhederne, da en sag dukker op, der har usandsynligt mange ligheder med sagen om Viktor Strandgård. I Sort sti er Rebecka flyttet tilbage til Kiruna, og sammen med Anna-Maria Mella og Sven-Erik Stålnacke fra det lokale politi forsøger hun at finde svar i en sag om en død kvinde i et fiskeskur ude på isen. Indtil din vrede er ovre er fjerde selvstændige bind i serien og Rebecka og Maria kommer på sporet af en gammel hemmelighed. Serien afsluttes med Som offer til Molok, hvor en død bjørn, resterne af en menneskehånd og en trebenet høtyv får Rebecka til at kigge nærmere på en myrdet kvindes baggrund, hvor en ondskab har forplantet sig gennem generationer.

Sød romantik

Stephanie Perkins har skrevet tre virkelig søde feel-good-ungdomsbøger om at være forelsket og om blive voksen. Er du til letlæselig, sød romantik i ferien, så er disse tre bøger lige noget for dig.

I Anna og det franske kys møder vi Anna, der skal tilbringe sommeren på en kostskole i Paris, og det er ikke med hendes gode vilje. Heldigvis møder hun hurtigt en gruppe nye venner, deriblandt den meget charmerende Etienne St. Clair.

I Lola og naboens søn bliver Lolas perfekte liv en del mindre perfekt, da Cricket Bell flytter ind i huset ved siden af Lola. Cricket var nemlig fyren, der knuste Lolas hjerte to år tidligere.

I Isla og jagten på lykke møder vi Isla, der i tre år har haft et crush på Josh fra sin klasse på School of America i Paris. Tilfældigt møder hun ham i sin sommerferie på Manhattan, og kærligheden begynder at blomstre.

Et historisk mesterværk

Jan Guillous romanserie om Det Store Århundrede er forfatterens mest omfattende bogprojekt nogensinde. Der er indtil videre kommet fem bøger på dansk, og de bliver kun bedre og bedre. Brobyggerne starter i 1901, hvor vi følger tre brødre, Lauritz, Oscar og Sverre, der alle har læst til ingeniører ved universitetet i Dresden. I Dandy er Lauritz vendt tilbage til Norge, Oscar er forsvundet til Tysk Østafrika, og kærligheden har ført Sverre til England. Mellem stort og rødt starter, da første verdens krig slutter, og brødrene er gået ind i byggebranchen. Anden Verdenskrig buldrer i Ikke at ville se og skaber spild i familien Lauritzen. Tiden er den samme i Blå stjerne, men vi møder en helt anden og sjældent skildret side af Anden Verdenskrig. Der er planlægt 10 bind i serien om det store århundrede og dermed er der masser af læsestof at gå i krig med, hvis du er til historiske romaner.

Hvilken serie er du vild med? Del meget gerne dine bedste læseoplevelser i kommentarfeltet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *