5 fine fortællinger, du kan læse på en weekend

af Christina

Kniber det med at finde tid til at læse en god bog? Nogen gange kan det føles som lidt af et projekt at starte på en 300+ siders bog. Måske får du ikke læst den færdig i weekenden, og hvis dine hverdage ligner mine, så kan det være rigtig svært at finde en ledig time eller to til læsning. Derfor elsker jeg i ny og næ at læse en kort bog – en fortælling jeg kan starte og slutte samme dag eller samme weekend. Og dem er der mindst lige så mange gode af. Jeg har samlet fem, som jeg synes, er værd at bruge en weekend på.

Status af Erlend Loe

status

 

Faktisk kan du læse næsten alle Erlend Loes bøger på en weekend, for de er ofte kendetegnet ved et lavt sideantal. Men derfor er de ikke desto mindre ret så fantastiske. Jeg er vild med bøgerne om Doppler, og jeg elskede også NAIV.SUPER. Den seneste jeg har læst er Status og hold nu fast, hvor jeg grinede. Bogen handler om den aldrende lyriker Nina Faber, der efter en lang pause med årevis af modgang og misbrug, udgiver sin nye digtsamling, Bosporus. Nina er nervøs, og da hun på udgivelsesdagen kommer ud for en totalt urimelig anmeldelse, ramler det for hende. Læs den, hvis du har brug for et godt grin.

 

 

Den gamle mand og havet af Ernest Hemingway

den gamle mand og havet

Er du i humør til en klassikker vil jeg anbefale Hemingway. Den gamle mand og havet fra 1952 er et Hemingways mest kendte historier og også det værk, der indbragte ham både en Pulitzerpris og Nobelprisen i litteratur. Dyk ned i den klassiske fortælling om den gamle fisker, Santiago, der drager alene ud på havet for at fiske. Efter 84 døgns fiskeri uden fangst forsøger han atter lykken langt ude i Golfstrømmen, hvor de store fisk går. Og helt derude fanger han en kæmpe sværdfisk, en fangst den gamle fisker heroisk må forsvare mod de griske hajer. Den gamle mand og havet er en saga om fiskeren og havet og ikke mindst en mytisk beretning om menneskets vilkår.

 

 

Sommerhus af Amalie Laulund Trudsø

sommerhus

 

En hyggelig og stemningsfuld fortælling fra et sommerhus i Sejerøbugten i 90’erne. Bogen tager dig med på en rejse tilbage til barndommens lange somre med sand mellem tæerne, lyse nætter og bål på stranden. Varme sommerdage og et ros af børn skildres gennem en pige på vej ind i teenageårene. Der sker forskydninger i familien, i forholdet til de andre børn og til det liv, der venter forude, mens årstiderne skifter, og sommerhuset giver øjeblikke af lykke, eufori og bristede illusioner. Læs mere om bogen her

 

Spejl, skulder, blink af Dorthe Nors

spejl skulder blinkSonja er ved at tage kørekort. Det går ikke så godt. Hun kan ikke skifte gear. Ja, faktisk er det tvivlsomt, om hun overhovedet er sådan en, der kan lære at køre bil. Hendes kørelærer Jytte har så meget på hjerte, at hun ikke har tid til at lære Sonja om gearskifte. Hun ordner det bare for hende. På sjette måned. Sonja bor alene i København, oversætter svenske krimier og går til massage hos Ellen. Sonja lider også af positionssvimmelhed, men hun er en fighter. Det har hun altid fået at vide, og en dag får hun endelig samlet mod til sig og beder om at skifte kørelærer. En humoristisk, men også lidt trist roman om alvorlige emner, skrevet i et pragtfuldt sprog. Læs mere om bogen her

 

 

Lejlighedssange af Stine Pilgaard

lejlighedssange_

 

Jeg har nævnt Stine Pilgaards romaner her på domænet før, og jeg kan ikke afvise, at det kommer til at ske igen. Jeg er nemlig ret pjattet med både Lejlighedssange og Min mor siger. Begge spækket med humor og begge lige til at læse på en weekend. I Lejlighedssange hører vi om livet og menneskerne i en andelsboligforening, gennem en ung kvinde, der for nyligt er flyttet ind sammen med sin kæreste. Hun skriver horoskoper og komponerer lejlighedssange til de øvrige beboere, som underholder med deres livshistoier, når mærkedagene nærmer sig.

 

Hvilken lille stor fortælling vil du anbefale andre at læse?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *