Skræmmende god læsning

 af Christina

Den første rigtig uhyggelige bog jeg læste, gjorde meget stort indtryk på mig. Jeg var fascineret af den måde historien påvirkede mig. Noget i mig havde lyst til at klappe bogen sammen og glemme alt om den – den var simpelthen for uhyggelig. Men jeg måtte jo vide, hvad det skete! Så jeg holdt vejret og vendte den ene side efter den anden så hurtigt, at øjnene næsten ikke kunne følge med.

Bogen var 7.a af Bjarne Reuter. Den vil måske ikke have samme effekt på mig, hvis jeg læser den i dag, eftersom jeg gik i syvende klasse på det tidspunkt, men dengang var det en rigtig skræmmende, men også vildt god læseoplevelse.

Siden har jeg læst mange uhyggelige bøger og skræmmende krimier af forskellige slags, og nu hvor Halloween nærmer sig, tænkte jeg, at det ville være passende at skrive lidt om nogle af de bedste, jeg har læst for nyligt.

 

FALDET

Faldet af S. K. Temayne er måske mere en thriller end en gyser i den klassiske forstand, men jeg synes, at den har op til flere forskellige elementer af uhygge i sig. Stemningen i huset og på den forladte skotske ø er i mine øjne en ren gyser. Bogen handler om Sara og Angus, der mister deres ene tvillingedatter i en tragisk ulykke. Deres ellers komfortable liv i London kollapser og i forsøg på at komme på benene igen og redde resterne af deres ægteskab flytter de ud i et gammelt, faldefærdigt hus på en isoleret ø. Noget viser sig dog at være helt galt. Deres tilbageværende tvillingedatter begynder at opføre sig mærkeligt, og de bliver snart i tvivl – for hvordan kan de egentlig være sikre på, hvilken af deres identiske tvillinger er omkom i ulykken?

Denne bog fangede mig virkelig og kan anbefales, hvis du leder efter psykologisk gyserstemning og et plot, der er godt skruet sammen.

FÆRGEN

Bare omslaget på Færgen af Matz Strandberg fik det til at løbe koldt ned af ryggen på mig. Jeg vidste med det samme, at jeg var nødt til at finde ud af, hvad der var sket på den færge. Det var faktisk mange år siden, jeg sidst havde læst noget inden for horror- og splattergenren, men Færgen gav mig blod på tanden (hø hø) igen. Bogen tager os med på en sejltur mellem Sverige og Finland, hvor vi følger en række forskellige mennesker, der er taget med på en 24-timers rejse for at slå sig løs. Men noget ondt rejser med. Nogle af passagerene har nemlig en lidt anden måde at slå sig løs på – en måde, der involverer blod. Rigtig meget blod. Og den klaustrofobiske fornemmelse sætter sig i læseren, da det går op for passagerene, at der ikke er nogen steder at flygte hen.

ONDSKABENS HOTEL

Ondskabens Hotel af Stephen King kender de fleste nok. Om ikke andet fra den populære filmatisering med Jack Nicholson fra 1980. Men har du kun set filmen, bør du gøre dig selv den tjeneste at læse bogen. Kings beskrivelse af Jack Torrance er det hele værd. Hans psykologiske nedbrud beskrives på en måde, hvor man både skæmmes og føler medlidenhed og sorg. Jeg vil gerne indrømme, at det er en af de bedre filmatiseringer, jeg har oplevet. Men bogen er jo selvfølgelig stadig bedre.

Hvis du synes, at du allerede har fået nok ud af den historie, kan du med fordel gå på opdagelse i resten af Stephen Kings forfatterskab og finde mange andre Halloween-værdige gyserbøger som for eksempelvis Det onde eller Carrie.

Til dem, der slet ikke kan få gys nok, har jeg samlet lidt mere inspiration herunder. Hvilken god gyser vil du anbefale?

Hvad natten skjuler af Dean R. Koontz

hvad-natten-skjuler

Syge Sjæle af Kristina Ohlsson

sygesjaele

 

 

 

 

 

 

Lad den rette komme ind af John Ajvide Lindqvist

lad-den-rette-komme-ind

Skumringstimen af Johan Theorin

skumringstimen

Sort vand af Patrick Leis

sortvand

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *