Læs for livet

Af Sofie

I de seneste par dage har landets boghandlere samlet bøger ind til Læs for Livet, og hos Arnold Busck har vi modtaget et helt overvældende antal. I dag er sidste frist for at aflevere bøger hos Arnold Busck, der kan gå videre til udsatte børn og unge gennem Læs for Livet. Er du nysgerrig på, hvad Læs for Livet egentlig er for en størrelse, så kan du her læse et interview med organisationens stifter Rachel Röst.

Hvad er Læs for Livet?

“Hos Læs for Livet tror vi på, at litteratur kan forandre liv. Derfor bruger vi bøger til at skabe social mobilitet og give udsatte børn og unge gode oplevelser og muligheder for bedre liv. Vi indsamler bøger fra private, forlag, anmeldere, forfattere og mange andre. Bøgerne bliver samlet i biblioteker på ml. 200-800 bøger og doneres til institutioner, hvor udsatte børn og unge opholder sig, som fx børnehjem, familieafdelinger og ungdomspensioner. Vores fokus er lystlæsningen. Nogle gange er det en bog om biler eller Justin Bieber, der vækker begejstring. For andre børn eller unge er det digte, tegneserier eller engelske klassikere. Det vigtigste er ikke hvad børnene og de unge læser, men at de læser. “

 

Hvad fik dig til at starte Læs for Livet tilbage i 2012?

“Jeg var fuld af indignation over, hvor politikerne sparkede nedad og gik efter dem i samfundet, der allerede var svage og udsatte. Så jeg ville bidrage med noget, der kunne skabe fremdrift, motivation, glæde og mere social lighed. Penge havde jeg ikke, men jeg havde skrevet to børnebøger og vidste, hvor mange overskydende bøger, der findes. Fri- og anmeldereksemplarer, restoplag – og bøger i hjemmene, der bare står og støver, når de i virkeligheden kunne komme til live et andet sted. Så har jeg selv været anbragt og boede på ungdomspension fra jeg var 16 år. Der var ikke nogen bøger og meget lave forventninger til, hvad sådan nogle udsatte unge som mig kunne og ville. Så jeg fik idéen at samle gode bøger ind og donere dem til steder, hvor udsatte børn og unge opholder sig. Og efter at have været på besøg på et par institutioner blev det tydeligt, at jeg virkelig havde ramt et kæmpe behov.”

 

Hvad er det bøger kan?

“Jeg elsker de visuelle medier og ser selv mange film og serier, men bøger har nogle helt særlige kvaliteter. Den flowfornemmelse man kommer ind i, når verden forsvinder omkring én, og man bare ER i bogens univers  er fantastisk, men den er også meditativ og træner fordybelse og koncentration. Så er ord også vigtigere, end vi lige tror. Vi forstår livet og os selv bedre, når vi kan benævne fx følelser. Mange udsatte børn og unge er sprogfattige og at kunne sætte ord på fx at være trist eller frustreret, gør det nemmere at bære følelsen og dele den med andre.  Vi kan heller ikke komme uden om, at hele vores uddannelsessystem stadig er uhyre bogligt. Man kan bare ikke klare sig igennem en uddannelse af en hvilken som helst slags uden at kunne læse.”

 

Hvad var din yndlingsbog da du var lille?

“Den første bog jeg virkelig holdt af, var én min mormor ejede. Jeg kan ikke huske titlen. Den handlede om et lille hus, hvor byen omkring den voksede og voksede med høje bygninger og trafikerede veje, og det var klemt inde og ulykkeligt. Men til sidst var der et ungt par, der købte huset og kørte det langt ud på landet, hvor det fik en ny plads med græs og æbletræer og høj himmel omkring sig. “

 

Hvilken slags bøger bliver oftest efterspurgt?

“Hos de udsatte børn og unge efterspørges de sammen bøger, som hos alle andre børn. Det er  sjove bøger, gys, tegneserier, kærlighed, fantasy og socialrealisme, der bliver bedt om igen og igen. Der er ofte kæmpe efterspørgsel på emner som 2. verdenskrig, heste og maskiner, som biler og traktorer. Den eneste forskel er nok, at der hos de udsatte unge er klare og gentagne ønsker om rollemodellers fortællinger. De  vil meget gerne læse om mønsterbrydere, der er kommet ud af en vanskelig barndom og ungdom og har skabt sig et godt liv.”

 

Hvad kan være det sværeste at skaffe?

“Mange tænker på små børn, når de tænker Læs for Livet, men langt de fleste børn og unge bliver anbragt sent og oftest på den anden side af 10 år. Vi møder rigtig mange teenagere, og bøger til den aldersgruppe når knap nok at blive sat op på hylderne i vores bogkælder, før de bliver revet ned igen og sendt af sted. Det samme gælder fagbøger til de større børn og unge. De har så mange skønne og særlige interesser, og det er meget normalt, at vi efter et besøg på en institution har en ønskeliste med hjem, der opremser fx skorpioner, hamstere, Egypten, riddere, springgymnastisk m.m.”

 

Hvordan bliver det afgjort hvem, der får hvilke bøger?

“Vi har ansøgningsfrist for at søge om et bibliotek en gang om året, og vi prioriterer steder, der har mest brug for bøgerne. Som fx hvis institutionen ligger langt fra et folkebibliotek eller slet ikke har bøger i forvejen.

Det er vigtigt for os, at et bibliotek passer præcis til det sted, der skal modtage det. Så vi tager på besøg på institutionerne, og alle børn og unge får mulighed for at fortælle, hvad netop de har lyst til at læse. Bagefter sammensætter vi et bibliotek, der matcher ønskerne, men tilføjer et bredt udvalg af bøger også, så børnene og de unge kan møde forskellige genrer, emner og sværhedsgrader.”

 

Her kan du se nogle af yndlingsbøgerne fra vores barndom. Hvilken var din?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *