Arnold Busck anbefaler: Blækhat

I november er vores Arnold Busck anbefaler Blækhat af Sissel-Jo Gazan. Læs med her, hvor vi ser nærmere på historien bag en af tidens mest omtalte danske romaner. Og så løfter vi sløret for en lille skjult hemmelighed i bogen.

Sissel-Jo Gazan blev landskendt bestsellerforfatter med spændingsromanen Dinosaurens fjer, der udkom i 2008. Sissel-Jo Gazan er uddannet biolog, og Dinosaurens fjer er en videnskabelig krimi, der blander Sissel-Jo Gazans viden om biologi og dinosaurer – som hun skrev speciale om – med et veldrejet psykologisk drama krydret med en lidenskabelig kærlighedshistorie.

I 2013 fulgte Svalens graf, der ligesom forgængeren er en videnskabelig krimi med masser af både gådefulde hemmeligheder og uopklarede spørgsmål.

 

Med Blækhat tager Sissel-Jo Gazan fat på familien og de unikke familierelationer. Blækhat har enkelte paralleller til Sissel-Jo Gazans eget liv og opvækst, og således vokser romanens hovedperson også op i Aarhus i 1980’erne med sin mor som eneste forældre-forbillede.

Blandt hippier, BZ’ere og graffitikunstnere

Rosa vokser op i 1980’ernes Aarhus i et kollektiv, hvor moren er fascineret af svampevidenskab og dybt engageret i kampen mod kapitalismen. Hun går ikke så meget op i, hvem der er Rosas biologiske far. Rosa bliver som voksen forsker i street-art, og hun har specialiseret sig i den anonyme street-art-kunstner Blækhat, der fascinerer og provokerer hele verden med sin på en gang politiske og humoristiske kunst.

Efter et forlist kærlighedsforhold beslutter Rosa sig for at rejse i Blækhats fodspor for at blive klogere på kunstneren bag den fantastiske street-art. Rosa ender i Berlin, hvor hun pludselig kommer tæt på gåden om, hvem der er hendes biologiske far – og hvem hun selv er.

Sissel-Jo Gazan har med Blækhat skabt en overraskende og rørende roman om familiehemmeligheder, dybe venskaber, kærlighed og de politiske ekstremer, der truer med enten at bringe os tættere sammen eller at splitte os ad.

Fun Fact om Blækhat

I arbejdet med Blækhat opdagede Sissel-Jo Gazan, at også Elsebeth Egholm var i gang med en roman om street-art. Elsebeth Egholms roman foregår også i Aarhus, og de to forfattere mødtes for at snakke mere om street-art og research i forbindelse med bøgerne.

Dette endte med en lille detalje, hvor der i Blækhat henvises til den forsvindingssag, der er omdrejningspunktet for Elsebeth Egholms Jeg finder dig altid. På samme måde bliver den fiktive kunstner Blækhat ligeledes omtalt i Elsebeth Egholms bog.

Køb Blækhat her.

 

 

”En gådefuld og velskrevet roman i 80’ernes Aarhus beskrives med et skønt og skørt persongalleri. Jeg blev både draget og overrasket af Rosas rejse rundt i verden på jagt efter kunstneren Blækhat, alt imens hun forsøger at afdække sin egen uafklarede historie.” Sabine, Arnold Busck Hellerup

(Endnu) en roman man ikke kan lægge fra sig
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Femina

Fabelagtig bog … absolut fantastisk
★★★★★ Trolderier

Jeg har kun et at sige: LÆS DEN!!!
★★★★★★ Livet i dukkehuset

Gribende… et overraskelsesangreb lige i solar plexus
★★★★★★ Bogfriisen

En ekstremt god roman
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *