Bogforums Debutantpris

Bogforums Debutantpris uddeles hvert år i november, og uddelingen af prisen er med til at kickstarte Danmarks største bogevent: Bogforum i København. I år gik prisen til den unge debutant Tine Høeg, der debuterede tidligere i 2017 med romanen Nye rejsende. Læs med her. Hvor vi ser nærmere på tidligere vindere af debutantprisen – og på nye udgivelser fra dem!

Bogforums Debutantpris blev første gang uddelt i 1993 og har tidligere heddet både BG-Banks Debutantpris og senere Danske Banks Debutantpris. I 2012 blev prisen første gang uddelt som Bogforums Debutantpris – Bogforum efter messens tidligere lokation i Forum i København.

 

Vi havde besøg af Tine Høeg på vores stand til Bogforum 2017

Årets vinder af debutantprisen blev meget velfortjent Tine Høeg med romanen Nye rejsende. Nye rejsende er en fortælling om at kaste sig ud i noget nyt og lade sig komme tæt på et andet menneske. Romanens hovedperson er en ung kvinde, der lige er startet i sit nye job som gymnasielærer. På den første arbejdsdag møder hun en mand i toget: Han er gift og har et barn, men de to indleder en affære.

Nye rejsende bevæger sig mellem prosa og poesi, hvilket giver historien gennemslagskraft og dybde. Det er en historie om at føle sig forkert og akavet, om ikke at passe ind – og om at køre i tog. Tine Høeg skrev det meste af romanen i toget, og historien har visse ligheder med Tine Høegs egne erfaringer som lærer. Tine Høgh er uddannet cand. mag. i dansk og filosofi, og hun holder desuden foredrag, skriveworkshops og oplæsninger.

Andre aktuelle debutantprismodtagere

Mange af de tidligere vindere af prisen har udgivet flere bøger, og mange har en solid forfatterkarriere bag sig. Blandt aktuelle forfattere, der tidligere har vundet Bogforums Debutantpris kan nævnes Kaspar Colling Nielsen, der netop er udkommet med Det europæiske forår.

Ligesom Kaspar Collings debutroman Mount København – med hvilken han vandt Bogforums Debutantpris i 2010 – og senere Den danske borgerkrig 2018-24 er omdrejningspunktet i Collings nyeste roman en fremtidsdystopi fra en ikke så fjern fremtid.

 

 

Også Jesper Wung Sung, der vandt Bogforums Debutantpris for To ryk og en aflevering i 1998, er aktuel med ny roman. Denne gang har Jesper Wung Sung sat sig for at fortælle den fantastiske og inspirerende historie om sine oldeforældre.

En anden gren er på én gang en vidunderlig kærlighedshistorie og en fortælling om at brænde alle sine broer.

Tidligere modtagere af Bogforums Debutantpris

1993 Hans Schmidt Petersen (f. 1962), Den lodne bøg
1994 Iben Claces (f. 1973), Tilbage bliver
1995 Trine Andersen (f. 1969) Hotel Malheureaux
1996 Charlotte Weitze (f. 1974), Skifting
1997 Tore Ørnsbo (f. 1970), Inkubationer
1998 Jesper Wung-Sung (f. 1971), To ryk og en aflevering
1999 Christian Jungersen, Krat
2000 Søren Jessen (f. 1963), Zambesi
2001 Lise Rønnebæk (f. 1959), I virkeligheden hedder jeg Nielsen
2002 Eddie Thomas Petersen (f. 1951), Kys
2003 Maria Grønlykke, Fisketyven
2004 Kristian Ditlev Jensen, Livret
2005 Jonas T. Bengtsson, Aminas breve
2006 Knud Romer, Den som blinker er bange for døden
2007 Henriette E. Møller, Jelne
2008 Janni Olesen (f. 1975), Noget du skal vide
2009 Martin Kongstad, Han danser på sin søns grav
2010 Kaspar Colling Nielsen, Mount København
2011 Erik Valeur, Det syvende barn
2012 Anne-Cathrine Riebnitzsky, Den stjålne vej
2013 Yahya Hassan, YAHYA HASSAN
2014 Thomas Rydahl (f. 1974), Eremitten
2015 Morten Pape (f. 1986), Planen
2016 Niels Henning Falk Jensby, Techno

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *