Arnold Busck anbefaler: En anden gren

Arnold Busck anbefaler i december Jesper Wung Sungs En anden gren, der er historien om Jespers oldeforældre. Læs med her, hvor vi ser nærmere på en af årets allerbedste danske bøger og dykker ned i historien bag bogen.

af Kathrine 

San Wung Sung kom som 19-årig til København i 1902 som en del af de på mange måder forfærdelige menneskeudstillinger, som Tivoli og Zoologisk Have præsenterede i perioden mellem 1870’erne og 1910’erne. Her blev han sammen med andre kinesere udstillet i den kinesiske landsby i Tivoli, hvor publikum hver dag kunne se dem arbejde, spise og leve.


Sans kinesiske udseende var eksotisk og fremmedartet, og det bedre borgerskab inviterede ham derfor imellem på frokost som et underholdende indslag. Her fotograferet i Søndermarken (fotografi fra bogen)

Menneskeudstillinger i Tivoli

Udstillingerne med såkaldte ”eksotiske mennesker” fra hele verden skulle underholde og oplyse publikum og fungere som en art oplysningsprojekt, der havde til formål at differentiere den hvide, europæiske race og civilisation fra ”de andre”.

I løbet af 1800-tallet blev race, arv og miljø en afgørende faktor for både antropologer og videnskabsfolk, når menneskets udvikling skulle forklares og ikke mindst forstås. Således blev Darwins evolutionsteori vendt på hovedet, og ideen om menneskets degeneration over tid vandt frem.
I lighed med teorierne om, at man kan se på et menneskets ansigt og kranium samt de nedarvede egenskaber, om det har kriminelle anlæg, havde man ligeledes en teori om, at den europæiske race var den overlegne.

 

Menneskeudstillingerne, der var udbredt i hele Europa, var især forbundet med denne forestilling om hierarki mellem racer. Man rangerede således de udstillede mennesker efter deres racemæssige tilhørsforhold, hvor man betragtede kinesere og japanere som ”kulturfolk”, der dog havde en grad af civilisation i sig.

En ekstraordinær kærlighedshistorie

Og her kommer så historien om San Wung Sung ind i billedet. San Wung Sung var en af de udstillede kinesere i Tivoli, og han havde således i en periode sin daglige gang i Københavns gader.

I En anden gren skildrer Jesper Wung Sung i romanform den kærlighed, der opstod mellem kinesiske San og danske Ingeborg Danielsen, der som mange andre københavnere gæstede Tivoli og betragtede dens udstillinger.

Ingeborg forelsker sig i den smukke og fremmede San, og forelskelsen udvikler sig til et lidenskabeligt kærlighedsforhold mellem de to. Som mange andre unge danske kvinder bliver Ingeborg opfattet som en ”halvdame”, da det var alt andet end acceptabelt for unge kvinder at rende med disse ”ikke-europæere”.

De to bliver udstødt – Ingeborg af familien Danielsen, der mener, at adoptivdatteren har svigtet dem ved at gøre sig til ”halvkvinde!”, og San, fordi han vælger Ingeborg frem for Kina, hvilket der af hans landsmænd betragtes som forræderi.

En anden gren er således også en stærk fortælling om ikke at høre til og om at brænde sine broer for at forfølge kærligheden og det menneske, man elsker.

Køb En anden gren her.

Denne historie er en gave, du skal give dig selv

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Femina

Storslået … et usædvanligt levende tidsbillede

Nordjyske

Jesper Wung Sung har skrevet et mesterværk

Kristeligt Dagblad

En storslået og gribende kærlighedshistorie

Litfix

Hjertegribende … en helt og aldeles unik historie

Bachs bøger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *