Hvad du skal vide om sci-fi

Science fiction-genren er populær i disse år, og vi ser hele tiden nye bøger, film og tegneserier, der hver især udforsker genren på nye og interessante måder. Men hvad er science fiction egentlig, og hvorfor er det så interessant? Læs med her, hvor vi ser nærmere på den bredtfavnende genre, der har mange år på bagen.

Science fiction eller sci-fi er traditionelt set en genre inden for film og litteratur, hvor handlingen ofte er henlagt til en dystopisk fremtid eller en fjern fortid. Science fiction bygger i sit udgangspunkt på videnskabens resultater, fremskridt og anskuelsesmåder, der på en eller anden måde har taget overhånd, og som i sin overdrevne form varsler Jordens undergang og menneskets endeligt.

Sci-fi universet er ofte et højteknologisk fremtidssamfund, der rummer alt fra rumrejser, robotter og væsner fra fremmede kloder til kunstig intelligens og tidsrejser på tværs af tid og sted.

Som egentligt begreb kan science fiction dateres tilbage til 1920’ernes USA, men allerede i midten af 1800-tallet dyrker forfattere som Jules Verne, H. G. Wells, Mary Shelley og Arthur Conan Doyle videnskabernes fremskridt med både frygt og optimisme – og ikke mindst en stor læserskare.

Efter 1. verdenskrig er optimismen og håbet for fremtidens teknologi og fremskridt vendt til skepsis, og især Aldous Huxleys dystopiske Brave New World (Fagre Nye verden) fra 1932 står som en klassiker fra denne periode. Også George Orwells i dag uhyggeligt aktuelle Nineteen Eighty-four (1984) anses som sci-fi og dystopisk klassiker.

Science fiction i et politisk perspektiv

Ved at henstille handlingen til en anden verden, der er forskudt fra vores egen – i tid eller i rum – giver science fiction mulighed for at bruge virkemidler, som kan virke fremmede og urealistiske i en nutidig ramme. Science fiction-genren er derfor perfekt til kritisk skildring af det samfund og den verden, som vi lever i. Og det er da heller ikke uden grund, at både Orwells 1984 og Margaret Atwoods Tjenerindens fortælling (1985) var blandt sidste års mest solgte bøger.

Science fiction i en ny tidsalder

Den klassiske science fiction har et stort og trofast publikum, men det er interessant at se, hvordan genren har udviklet sig med computerens og teknologiens stadigt større rolle i vores hverdag.

Computerspil og gaming i det hele taget har sat sit præg på moderne sci-fi film og litteratur, men påvirkningen går begge veje. Kombinationen af de klassiske myter og nye teknologiske og videnskabelige fremskridt giver den moderne sci-fi helt nye og interessante rammer – og mulighed for at udforske tænkte fremtidsscenarier endnu mere.

Science fiction og Hollywood

Især i de seneste år har Hollywood og filmverdenen i den grad tager science fiction-genren til sig. Og det er især sci-fi bøger, der ligger bag de store biografsatsninger. Både Hunger Games-serien og Maze Runner-filmene er baseret på bøger: Den nye Maze Runner-film – Dødskuren – har biografpremiere 25. januar. Første bog i serien er Labyrinten, og nummer to er Infernoet. Derudover tæller serien også Udbruddet og Feberen, der begge er forhistorier til Maze Runner-trilogien. Læs meget mere om Maze Runner her.

Ny stærk sci-fi

Den amerikanske forfatter Jeff Vandemeer har med Southern reach-trilogien skabt en foruroligende og intens thrillerserie, der nu udkommer på dansk. Seriens omdrejningspunkt er det mystiske område X, der i årevis har været afskåret fra resten af kontinentet og hvor naturen har overtaget og gemt de sidste rester af civilisation. Serien har høstet stor anerkendelse i udlandet, og vi er mange, som glæder os til, at serien nu kommer på dansk.

Første bog i serien Udslettelse udkommer 16. februar og bog nr. 2 – Autoritet – er klar på dansk til maj.


Danske Cecilie Eken udkommer til maj med første bog i en ny velskrevet og intelligent sci-fi-serie. Styrke er første bog i serien, der både henvender sig til unge og voksne læsere.

Serien hedder Karanagalaksen og er en fremtidsvision i en galakse med planeter og samfund, der minder om Jordens, men som også rummer yderst avanceret bioteknologi og rejser ud i rummet. Vi får både styrke, afmagt, tillid, mistro, menneskelighed og magtkampe i bøgerne, og vi glæder os!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *