Vi hylder de skønneste mødre i litteraturen

På søndag er det Mors dag, og vi tager i den anledning et kig på nogle af litteraturens skønne, sjove, dejlige, skøre og elskelige mødre. Læs med her, hvor vi hylder de skønneste og dejligste fiktive mødre.

af Kathrine

Litteraturen har en helt særlig evne til at skildre komplekse relationer imellem mennesker. Gennem fiktionen kan man nemlig fortælle uendeligt meget mellem linjerne, hvilket også er en af grundende til, at litteraturen flittigt bliver brugt til at fortælle historierne om især de problematiske og måske anspændte forhold mennesker imellem – og måske især børn og forældre imellem.

Især den autobiografiske litteratur, hvor forfatteren tager udgangspunkt i sin egen opvækst og sit eget forhold til sine forældre, er i disse år meget i fokus. Tag bare en af dette års mest omtalt romaner, Leonora Christina Skovs Den, der lever stille, hvor Leonora italesætter netop forholdet til sin egen mor.

Men litteraturen – og heldigvis også vores liv udenfor bøgerne – er også fyldt med dejlige og skønne, hjertevarme og tossede mødre. Vi tager her et nærmere kig på nogle af tidens bøger, hvor mor spiller en fremtrædende rolle og skaber varme med sit nærvær.

de af Helle Helle

Helle Helle er aktuel med den lille fine bog de, der er smuk både indvendig og udvendig. Vi følger bogens hovedperson – en ung pige, der lige er startet i gymnasiet i begyndelsen af 1980’erne – og hendes mor. Romanen er en klassisk Helle Helle-roman, og den skildrer på fineste vis forholdet mellem mor og datter.

Romanens hovedperson og fortæller lever et helt almindeligt liv, hvor hverdagens og ungdommens problemer og udfordringer sættes i kontrast til morens sygdom og bearbejdningen af denne. Det er et smukt tidsbillede, der på samme tid behandler ungdommens usikkerhed, forandring og rodløshed og tager fat på den tomhed, der opstår med tanken om, at ens mor er syg.

Mødre, døtre, søstre af Emma Bess

Debutanten Emma Bess har med Mødre, døtre, søstre skrevet otte noveller, der beskriver de stærke bånd i familier. Det er noveller om bevægelsen mellem nærhed og intimitet og pludselig kulde og afstand. Hver novelle har sin egen hovedperson, og vi møder blandt andre Tilde, der drømmende betragter sin storesøster gøre sig klar til fest, Mia, der vinterbader med sin lillesøster og som sammen med det kolde vand rammes af et minde om en udefinerbar kulde i deres barndomshjem. Vi møder Janes datter, der trækkes ind i de utrygge skygger, som følger med hendes mors nye forelskelse.

 

Ekstremt højt og utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer

Ekstremt højt og utrolig tæt på udkom i 2005 og handler om Oskar, som mistede sin far ved angrebet på World Trade Center i New York 11. september 2001. Oskar finder en gådefuld nøgle, som han er overbevist om kan kaste lys over begivenhederne ved farens død, og han begiver sig rundt i New York for at finde steder og mennesker, der kan hjælpe ham med at binde alle de løse ender sammen.

Det er tydeligt, at forholdet til faren er det stærkeste i romanen, men Foer behandler også sorg og sorgbearbejdning hos barn og mor, som jo begge står tilbage efter farens død. Men når Oskars mor af respekt for sønnen undgår at græde i hans nærvær, oplever Oskar det som et svigt fra morens side. Moren forklarer det med, at man godt kan være glad (hun har fundet en ny mand) og savne nogen på samme tid. Romanen italesætter en interessant spænding mellem mor og barn – og hvordan man håndterer tabet af en forælder.

I morgen kommer en ny himmel af Lori Nelson Spielman

Brett har et år til at opfylde de ting, der står på den liste, som hendes mor efterlod, da hun døde. Listen skrev moren for tyve år siden, da hun var fjorden år, og Brett er ikke just begejstret. Hun sætter sig dog for at opfylde ønskerne på listen, og hun tager ud på en rejse i sin mors fodspor. Brett bliver konfronteret med både hemmeligheder og sandheder, der for alvor forandre hende selv og hendes liv.

Moren har på den måde tvunget hende til at se sig selv og sin frygt i øjnene, og romanen viser, at selvom mor ikke længere er her til at hjælpe og guide på vej, så er hun stadig med et sted og vil altid være i hjertet.

Blækhat af Sissel-Jo Gazan

Blækhat udkom sidste efterår, og tog både anmeldere og læsere med storm. I Blækhat tager Sissel-Jo Gazan fat på sin egen opvækst i Aarhus i skyggen af 1980’ernes hippiebevægelse og frisind. Tidligt i romanen dør Rosas mor efter længere tids sygdom, og Rosa beslutter sig for at prøve noget nyt. Hun ender i Berlin og afdækker gradvist nye sider af både sit eget og sin mors liv – og sin biologiske far.

Blækhat tegner et både problematisk og varmt forhold mellem mor og datter, og i takt med, at Rosa finder sig selv i street art og Berlins gader, går det op for hende, at hun trods kaotisk kollektiv, BZ’er bevægelsen og radikale politiske kræfter, er vokset op i et kærligt miljø med en hengiven og særlig mor, der elskede hende højere end alt andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *