Den lille bog til strandtasken

Er du træt af at slæbe dine store murstensromaner med i tasken, når du skal på stranden, på ferie eller bare med toget gennem landet? Og vil du stadig have en stor læseoplevelse? Så læs med her, hvor vi har fundet 6 fantastiske bøger, som nemt kan være i tasken, også i håndtasken – vi har testet.

1. Klassikeren, du ikke må snyde dig selv for

Tove Jansson er nok bedst kendt som skaberen af Mumi-troldene, men hvis du endnu ikke har læst nogle af hendes andre bøger, så er Sommerbogen et rigtigt godt sted at starte.

Sommerbogen er en stor fortælling om de små ting. Vi følger 6-årige Sophia og hendes farmor, der tilbringer sommeren sammen på en lille ø i den finske skærgård. De strejfer rundt på øen og følger deres egne luner, tanker og ideer. Det er en fantastisk historie om livet i nuet, de små dramaer og store og små mysterier.

Sommerbogen er en yndig lille bog med blødt omslag, fine lyseblå sider og skønne illustrationer. Den vejer 198 g og måler 116 x 186 x 14 mm. 176 siders livsbekræftende eventyr, du kan læse igen og igen.

2. Den danske favorit

Helle Helle er en af dansk litteraturs helt store navne, og i foråret udkom den lille smukke sag med det korte navn: de. de er historien om et mor-datter-forhold, og et tidsbillede fra begyndelse af 1980’erne.

Moren er syg, og romanen skildrer i bedste Helle Helle-stil de følelser, som man som ung gennemgår: både dem, der skyldes med den naturlige forandring i krop og sind i teenageårene, men også dem, der hører med, når ens mor er syg og måske skal dø.

de er en virkelig smuk bog, og inspirationen til omslaget var et tørklæde købt på en ferie. Omslaget er blødt, og bogen vejer 266 g og måler 144 x 222 x 14 mm. 160 siders klassisk Helle Helle med nærvær, dybde og minimalisme.

3. Den litterære thriller

Redningsafstand er argentinske Samanta Schweblins første roman på dansk, og romanen er som et surrealistisk mareridt, man ikke kan vågne fra.

Gennem en lille argentinsk by løber en forgiftet bæk. Der ligger en stor fabrik, som tager imod lastbiler med store dunke. På sygehuset ligger Amanda, og ved hendes side sidder drengen David. Han stiller spørgsmål, og Amanda fortæller om mødet med hans mor og det, der efterfølgende gjorde Amanda syg. Fortællingen er bygget op omkring denne samtale, og i takt med, at Amanda svarer på spørgsmålene, bliver samtalen – og bogen – mere og mere uhyggelig.

Det er en gyser om forholdet mellem børn og deres mødre – og redningsafstanden er den afstand, som en mor konstant holder til sit barn, så hun kan hjælpe barnet, hvis det bliver nødvendigt.

Bogen er indbundet og har derfor hårdt omslag. Den vejer 268 g. og måler 134 x 208 x 16 mm. 120 siders velskrevet, foruroligende og klaustrofobisk læsning.

4. Den danske debutant

På Bornholm må man græde overalt er en kortroman om en ung pige i sorg. Marias stedfar er død, og hun har svært ved at forholde sig til sin sorg. For er det i orden at sørge over en far, som ikke er hendes biologiske far? I sit forsøg på at forstå, begynder Maria at sætte verdenskort, minder og oplevelser sammen, for på den måde at komme tættere på sig selv og dem, der er tilbage.

Martha Flyvholm Tode kredser i bogen om de abstrakte følelser, der følger med, når man mister. På Bornholm må man græde overalt er en livsbekræftende og vedkommende roman, som melder om et interessant kommende forfatterskab.

Bogen er lille og fin og med blødt omslag. På forsiden er omridset af Bornholm – skabt af verdenskort. Den vejer 96 g og måler 118 x 186 x 8 mm. 96 siders intens og velskrevet kortroman om at føle og ikke at føle.

5. Et overset mesterværk

Dag Solstads Generthed og værdighed er et mesterværk. Netop derfor kan det virke mærkeligt, at bogen først udkom på dansk i 2017: 23 år efter udgivelsen i hjemlandet Norge. Generthed og værdighed er historien om Elias Rukla, en midaldrende og lettere alkoholiseret lektor ved Fagerborg Gymnasium.

Da han en dag for 117. gang er ved at gennemgå Henrik Ibsens Vildanden for endnu en uduelig gymnasieklasse, får han en pludselig indsigt, som ingen desværre sætter pris på. Han forlader i arrigskab klasselokalet og går gennem den regnvåde skolegård. Da han ikke kan få slået sin paraply op, mister han besindelsen og får et sammenbrud.

Sammenbruddet giver anledning til romanens egentlige handlingsspor, nemlig tilbageblikket på ungdommen og et forlist venskab. Generthed og værdighed er en roman om ikke længere at kunne genkende verden omkring sig, om oplevelsen af afmagt, litteraturens rolle i samfundet og om bristede dannelsesidealer.

Generthed og værdighed er hæftet, og forsiden illustrerer meget passende den mørke og regnvåde oktoberdag, hvor paraplyen ikke vil folde sig ud. Bogen vejer 274 g og måler 129 x 201 x 16 mm. 192 siders stor litteratur.

6. Dansk science fiction

Olga Ravn er aktuel med den dystopiske science fiction-roman De ansatte. På bagsiden beskrives bogen som ”en arbejdspladsroman fra det 22. århundrede”, og det er vel egentligt meget rammende.

Bogen er skrevet som en logbog, hvor de ansatte ombord på skibet interviewes. Besætningen på skibet består af menneskelige og menneskelignende ansatte, og romanen forsøger at undersøge, hvad forskellen er på et menneske og en ting – og hvad det vil sige at være i live.

De ansatte er knaldrød og med blødt omslag. Den vejer 186 g og måler 128 x 187 x14 mm. 136 siders skræmmende og tankevækkende læsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *