Gæsteanmeldelse: I dine øjne

Vi har fået en anmeldelse af en læser, som vi rigtig gerne vil dele med jer. Vi håber, at I vil tage godt imod Kathrine og hendes fine anmeldelse af slægtsromanen I dine øjne af Malene Ravn.

 

Om gæsteanmelderen

Jeg hedder Kathrine, og jeg er 18 år. Til daglig bruger jeg min tid på at gå i 3.g og arbejde som mentor hos MentorDanmark. I min fritid blogger jeg selv på nouw.com/kathrineb, hvor jeg kan udfolde min skrivelyst i lige den retning, jeg har lyst til. Indtil for nyligt har jeg hele mit liv boet i Greve, hvor meget af min barndom har involveret højtlæsning og læsning af alle slags bøger. Netop derfor finder jeg aldrig en rigtig yndlingsbog, da jeg altid synes, at en bog er den bedste, jeg nogensinde har læst, når jeg er i gang med den.

Det seneste år er jeg blevet meget betaget af kvindelige forfattere som Olga Ravn, Helle Helle og specielt Tove Ditlevsen efter hendes opblussende popularitet.

Anmeldelse af I dine øjne af Malene Ravn

Det er længe siden, at jeg har læst en bog, der virkelig fangede mig ordentligt. Sådan én af dem der gør, at jeg næsten misser mit stop med toget, eller får mig til at ofre en halv nats søvn for at læse videre. En af dem der rammer alle steder af følelsesregistret. Sådan en bog har jeg længe savnet. Og så dumpede den lige ned i skødet på mig for nogle uger siden. Eller rettere sagt; jeg fik lov til at låne et læseeksemplar af en ny bog af min mors kollega.

Til at starte med, vidste jeg ikke rigtig, hvad jeg skulle forvente af bogen. Jeg havde nok aldrig selv valgt den, hvis den stod på en hylde, men nu kunne jeg jo ligeså godt gå i gang med den. I dine øjne der er skrevet af Malene Ravn, var heldigvis al læsetiden værd. På trods af, at den næsten sniger sig op på 500 sider, slugte jeg den råt. Selv oven i lektier, afleveringer og arbejde, fandt jeg tid til at læse den fra ende til anden. Så god er den!

God som begreb spænder jo vidt og er egentligt et sjovt ord at bruge om bogen, for jovist er den meget smukt skrevet, og en fryd at læse rent sprogligt, men den er også forfærdelig. Forfærdelig, fordi den gør ondt i hjertet at læse. På trods af, at bogen er en vaskeægte ”pageturner”, blev jeg nogle gange nødt til at holde pause, når jeg læste den, fordi jeg sad med tårer i øjnene i en togkupé på vej til arbejde. I dine øjne fortæller en hjerteskærende men smuk historie, der udover at være en personlig fortælling også maler et billede af hundrede års passage i det danske samfund – på godt og ondt.

Ravns bog, der er fyldt med betagende billedsprog, fortæller en historie, som jeg vil vove at påstå, at mange danskere ikke aner noget om. Som læsere får vi lov til at følge halvkinesiske Eriks liv fra ende til anden, med alt hvad det nu indebærer. Uden at afsløre for meget, kan jeg godt indrømme, at det er hård læsning specielt den store del af bogen, der fokuserer på Eriks opvækst. Aldrig før har jeg følt mig forurettet på vegne af en person i en bog, men I dine øjne gav mig lyst til at gå tilbage i tiden og skælde ud på alle de forfærdelige mennesker og gøre alting bedre, end det var.

I dine øjne var lang og knuste mit hjerte flere gange, når jeg læste om Erik, der intet havde gjort for at fortjene, det han blev budt. Alligevel ville jeg ønske, at jeg ikke havde læst bogen endnu, så jeg kunne læse den for første gang igen, og mærke den ligeså meget som jeg gjorde dén gang. I dine øjne er på alle måder læsetiden værd, og jeg sender hermed mine varmeste anbefalinger om at få fingrene i den, så snart du kan, og begrave dig selv i den, når efteråret for alvor tvinger os indenfor.

/Kathrine

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *