True crime – 5 bøger, du skal læse

Film, bøger, podcasts, tv-serier, dokumentarprogrammer – true crime-genren er populær i alle afskygninger, og vi sluger det hele råt. Vi har samlet nogle af de bedste bøger indenfor true crime, som vi anbefaler, at du kaster dig over omgående, hvis du også er fascineret af fortællinger om virkelighedens mord og mysterier.

Stieg Larssons arv – nøglen til Palme-mordet

Den svenske forfatter Stieg Larsson arbejdede op til sin død med mordet på Olof Palme. Mordet på den svenske statsminister, der blev skudt på åben gade i Stockholm, er aldrig blevet opklaret på trods af, at efterforskningen har stået på i årtier og hører til blandt verdens mest omfattende kriminalsager. Jan Stocklassa fik i 2014 adgang til Stieg Larssons private arkiv, der viste sig at indeholde en dybdegåene undersøgelse af mordgåden. I Stieg Larssons arv dykker Jan Stocklassa ned i materialet og stykker brikkerne sammen. Det, der viser sig, er en holdbar teori om, hvad der virkelig skete på til den skæbnesvangre martsaften i 1986. En nervepirrende true crime om en af nyere tids mest spektakulære og omtalte mordsager.

 

 

 

Jagten på morderne stopper aldrig

Når nye efterforskningsmetoder tages i brug, eller nye spor dukker op, kan henlagte kriminalsager genåbnes og i mange tilfælde opklares. Frederik Strand beskriver i bogen efterforskningsarbejdet i en række store danske kriminalsager. Du kan blandt andet læse om Damhus-mordet, Bombemanden fra Gladsaxe, Amagermanden og de seks kvindemord i Københavnsområdet omkring 1990. Han undersøger nøje, hvorfor og hvordan sagerne blev åbnet på ny. Var det tilfældigheder, en effektiv politiindsats eller nye forbrydelser begået af gerningsmanden?

De genåbnede sager giver os også et alternativt indblik i historien. Her møder vi samfundets randeksistenser og får et indblik i tidligere tiders livsvilkår og menneskesyn. Jagten på morderne stopper aldrig er et pletskud indenfor true crime.

 

 

Opklaret

Jens Møller Jensen har oplevet mørke sider af vores samfund. Ubådssagen, skuddramaet på Christiania og terrorangrebene i København ved Krudttønden er nogle af de forbrydelser, drabschefen i Københavns Politi har stået i spidsen for at opklare. I Opklaret fortæller han detaljeret om en række af sine største sager, giver et unikt indblik i arbejdet med efterforskningen og beskriver de svære overvejelser og afgørende valg, han må træffe undervejs.

Med stor åbenhed fortæller den garvede efterforsker også om, hvordan han tackler sine egne tanker og følelser i jagten på gerningsmændene.

 

De 7 dødssynder

Findes der en grad af ondskab i os alle? De syv dødssynder, som vi kender fra Bibelen er udgangspunktet for en række samtaler mellem retsmedicineren Hans Petter Hougen og efterforskeren samt tidligere chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen.

De har set når mennesker, er allermest modbydelige. Derudover er de to af Danmarks mest erfarne og skarpeste hjerner, når det kommer til efterforskning af drab. De mener, at dødssynderne hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker begår de værste forbrydelser.  De 7 dødssynder er samtaler om ondskab, moral, liv og død – samlet af journalist og forfatter Stine Bolther. Samtidig er det et unikt indblik i efterforskningsarbejdet bag en række spektakulære danske og udenlandske kriminalsager.

 

 

Jagten på el chapo

Den sande historie om manden, der fangede verdens mest eftersøgte narkobaron. Jagten på El Chapo er nervepirrende true crime, når det er bedst. Som læser får du lov til at følge den otte år lange jagt skridt for skridt. Fra den første infiltration, via den højteknologiske efterforskning, til den desperate kamp mod uret, da narkobaronen endelige skal pågribes.

Andrew Hogan var helt nyuddannet, da han begyndte at arbejde for den amerikanske politienhed DEA (Drug Enforcement Administration). Han fik til opgave at infiltere narkokartellet Sinaloa. Intetanende kom han på sporet af en af verdens mest eftersøgte mænd– narkobaron og leder af kartellet- kendt som El Chapo. Seks år senere blev Hogan indsatsleder mod Sinaloa i Mexico City, og startskuddet lød til en af historiens farligste og mest komplekse efterforskninger.

 

 

Hvis du slet ikke kan få nok

True crime er jo ikke et nyt fænomen, og der blevet udgivet eminente bøger i genren i årevis. Her er nogle af dem, du kan give dig i kast med, hvis du ikke allerede har været der.

 

 

 

 

 

Operationen krævede 11 skraldebiler, en gummiged og fire kraftfulde Audi’er. Bevæbnet med militæreangrebsvåben trængte seks røvere en augustnat i 2008 ind i Dansk Værdihåndtering og kørte derfra med mindst 70 millioner kroner og politiet i hælene. Kuppet er en medrivende beretning om danmarkshistoriens største røveri.

I At tænke som en morder fortæller Kurt Kragh indgående om opklaringsarbejdet i udvalgte drabssager, men også om den helt specielle kultur i dansk politis rejsende eliteenhed. Og om sin udvikling fra grøn, uvidende politiaspirant til erfaren drabsefterforsker.

Peer Kaae har skrevet flere fantastiske bøger indenfor true crime-genren. Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej er en true crime-bestseller om en af danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager. Som læser er du med, når  alle spor bliver forfulgt. Både blandt modstandsbevægelsens mænd og i det myrdede ægtepars omgangskreds. Fortællingen vrimler med mistænkte og motiver, men kun én morder – som gik fri.

Læs også Maries morder om det mytesomspundne og uopklarede drab på Marie Lock-Hansen i 1967 af samme forfatter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *