Nå dine mål for 2019 med en Bullet Journal

af Kristine Koch

Lige knap to uger…

Mens jeg skriver dette, er der kun lige knap to uger til 2019. Til et helt nyt år. Et nyt år, der bringer hele 365 nye dage med sig. Og med dem; 365 nye muligheder for at bruge din tid og energi på den måde, du helst vil – og på den måde, som tjener dig og din trivsel bedst.

Mange af os, mig selv inklusiv, mærker en øget optimisme og en øget motivation op til starten på et nyt år. Det føles, som om vi får muligheden for en frisk start, som at starte på et helt nyt og blankt kapitel. Intet føles umuligt – slet ikke efter et par glas champagne nytårsaften! Derfor er mange af os ivrige efter at italesætte vores nytårsforsætter. Vi sætter os mange nye mål, og vi er topmotiverede. For langt de fleste af os er udmærket klar over, hvad vi gerne vil have mere af i 2019, og hvad vi gerne vil have mindre af i 2019. Nogle af de eksempler jeg ofte hører fra mine klienter er: mere sundhed, færre cigaretter/færdigretter/sofatid, mere familietid, mindre skærmtid, flere oplevelser, mindre stilstand, mere produktivitet og færre overspringshandlinger.

Men men men. Som du sikkert allerede har erfaret, måske endda flere gange, så er det en ting at lave et nytårsforsæt, noget helt andet er at følge det til døren, når det bliver januar og dagligdag, hvor det nemmeste er at gøre det, vi altid har gjort. Der kan pludselig virke meget langt fra nytårsforsæt til virkelighed, hvilket betyder, at vi ofte falder tilbage, måske lettere resignerede, til vores gamle rutiner fra 2018.

Medmindre!

Medmindre vi gør noget nyt, anderledes og måske endda uvant. For hvis du ikke gør noget nyt, så sker der ikke noget nyt! ”Ja, det siger da sig selv”, tænker du måske. Men ikke så få af os kan fange os selv i at blive ved med at gøre det, vi plejer – det vi altid har gjort, mens vi drømmer om, at noget var anderledes, eller måske endda; mens vi håber, at tingene på mirakuløs vis ændrer sig af sig selv. Logisk, nej. Menneskeligt, ja.

Men vi kommer ikke udenom det: vi må og skal gøre noget nyt, hvis vi gerne vil have et nyt resultat. Og hvis du er typen, der godt kan lide lister og planlægning, foretrækker fleksible løsninger og har mod på at prøve noget nyt, så kan du med stor fordel hjælpe dig selv til at nå dine mål ved at etablere et nyt personligt planlægningsredskab: en bullet journal. Manden bag bullet journaling, Ryder Carroll, har nemlig skabt et genialt og 100 % individuelt justerbart system, der kan støtte dig i at komme fra drøm eller nytårsforsæt til handling og reel ændring i det nye år.

Hvad er en bullet journal?

Inden vi ser på, hvorfor en bullet journal er et genialt redskab til at facilitere reel ændring, vil jeg gerne lige fortælle dig lidt om, hvad en bullet journal er – hvis du ikke ved det endnu.

En bullet journal er en personlig planlægger, en slags kalender, som du selv designer og sætter op – f.eks. i den notesbog, som du kan købe i denne basispakke. En bullet journal indeholder en kalender, der er opbygget af tre logs:

  • En fremtidslog, der eksempelvis strækker sig over et halvt år. Her kan du lave al din fremtidsplanlægning for at give dig selv det fulde overblik over, hvad du skal og vil hvornår.
  • En månedslog, hvor du har mulighed for at gå endnu mere i dybden med den måned, som du skal til at tage hul på. En månedslog sættes op én gang om måneden. Eksempelvis sættes månedsloggen til januar op her i slutningen af december.
  • Og en dagslog eller ugelog, som du sætter op på henholdsvis daglig eller ugentlig basis. I denne log kan du lave al din detaljeplanlægning, og få alt det overblik, som du overhovedet har behov for. 

Sidst men ikke mindst, så hedder det en bullet journal, fordi vi bruger såkaldte ”bullets” i de forskellige logs. Bullets er små symboler (du vælger helt selv, hvilke du vil bruge – eksempelvis: små firkanter, prikker, og cirkler), som giver dig mulighed for at have det fulde overblik over, om det, du skriver ned, er opgaver, aftaler eller noter. Og lige så vigtigt; overblik over om dine opgaver og aftaler er løst/fuldført, flyttet til en anden dato eller annulleret.

Du kan læse meget mere om, hvad en bullet journal er i BuJo Forum, hvor du også finder BuJo Basics, der introducerer dig til de otte grundelementer i bullet journal-systemet. For nu vil jeg nemlig gerne vende tilbage til, hvorfor en bullet journal er et genialt planlægnings- og udviklingsredskab, som du kan bruge til at hjælpe og støtte dig selv i at komme fra nytårsforsæt til handling og reel ændring.

4 grunde til, at en bullet journal kan hjælpe dig i mål

  1. Den kan sættes op på meget kort tid – hvis du altså vælger en forholdsvis simpel stil. Hvilket betyder, at du relativt hurtigt kan komme fra planlægningsmode til handlingsmode. Det er en stor fordel, da det først er med aktiv handling, du kan skabe ændring i dit liv.
  2. Du sætter den selv op, og du gør det lidt ad gangen! Derfor har du mulighed for både at skræddersy og løbende justere, så din bullet journal passer til dig, din stil, din hverdag, dit arbejde og ikke mindst: dine mål for 2019. Dermed kan du med tiden gøre din bullet journal til lige præcis det, du har brug for. 
  3. Den er et fantastisk medie til at synliggøre, hvordan du rent faktisk bruger din tid. Fordi du dag ind og dag ud skriver aftaler, opgaver og noter ned med pen papir. Fordi du analogt sletter, tjekker af og rykker rundt på dem efter behov. Dermed får du en helt anderledes føling med, hvad du sætter dig for, hvad du når, og hvordan du prioriterer. Gang på gang hører jeg, og har selv oplevet, hvordan en bullet journal kan give værdifulde, lærerige og endda livsændrende indsigter i, hvordan vi lever vores liv.
  4. I forlængelse af dette, så kan din bullet journal også lære dig, hvordan det passer dig bedst at planlægge. For er der noget, jeg har lært i min tid som coach i personlig effektivitet, så er det, at effektiv planlægning er individuel. Det, der virker brillant for mig, virker ikke nødvendigvis sådan for dig. I takt med, at du bruger din bullet journal som planlægningsværktøj, vil du lære mere om, hvad der virker godt for dig, din effektivitet og din motivation. Og fordi du sætter den op løbende, så kan du hele tiden justere din planlægningsstrategi. Perfekt!  

Om forfatteren

Skrevet af mastercoach i stress-, tids- og livshåndtering Kristine Koch fra Passion for Planning www.passionforplanning.dk. Til dagligt coacher hun, skriver artikler og blogindlæg, laver onlinekurser og afholder workshops for at hjælpe klienter og kunder til en bedre hverdag med større personlig trivsel og glæde. 

Kristine har siden januar 2016 brugt sine bullet journals til planlægning, vaneændring, målsætning, personlig udvikling, refleksion, dagbogsskrivning og kreativ hygge. Du kan få et indblik i Kristines arbejde og bullet journals på Instagram: @thepassionforplanning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *