Sådan bruger du en bullet journal…

… til at komme i mål med dit nytårsforsæt

Af Kristine Koch

Hvis du ikke har læst mit første indlæg her på bloggen omkring bullet journaling, Nå dine mål for 2019 med en bullet journal, så vil jeg anbefale dig at læse det, inden du læser videre her. 

Kom i gang

Det første du skal have hænderne i, er selvfølgelig en notesbog og en pen. Jeg har lavet tre forskellige basispakker til dig, der gerne vil i gang med bullet journaling. De indeholder kun det mest basale, du skal bruge for at kunne starte, og du finder dem på arnoldbusck.dk.

De første sider i din nye bullet journal reserverer du til det, der kaldes et indeks. Det er en kombination af en indholdsfortegnelse og et stikordsregister, som giver dig det fulde overblik over, hvad du har i din bullet journal, og hvor du har det henne. Dernæst skal du sætte én fremtidslog, én månedslog og én uges- eller dagslog op. Kun én af hver – IKKE mere! Mange tror, at de skal sætte en hel bullet journal op én gang. Det virker helt forståeligt som en uoverskuelig opgave, hvilket desværre afholder mange fra overhovedet at gå i gang. Det er rigtig ærgerligt, for det er slet ikke hensigten med systemet! Det er meningen, at det skal tage dig så kort tid som overhovedet muligt at få gjort den køreklar.

Den originale bullet journal, bedst illustreret af skaberen Ryder Carroll, er et yderst minimalistisk system med fokus på planlægning, effektivitet og livsændring. At det sidenhen er blevet en kreativ hobby for mange af os, er også SÅ fint. Men det vigtigste er, at din bullet journal motiverer og virker for dig.  Husk blot, at kreativitet ikke er en forudsætning for at lave en god bullet journal!

Keep it simple

Mange fortæller mig, at de har lidt præstationsangst omkring at gå i gang. Derfor er et af mine vigtigste råd til dig: Start SIMPELT! Start så simpelt som overhovedet muligt. Du kan altid gøre din bullet journal mere avanceret, farverig, kreativ og hvad du nu ellers har lyst til med tiden. Men til at starte med, så handler det udelukkende om, at du kommer i gang.

Når du er igang, og du har dit indeks samt har dine tre logs klar, og har opdateret din bullet journal ved at skrive dine opgaver og aftaler ind i den. Så kan du med stor fordel dedikere de efterfølgende sider til nytårsplanlægning. Personligt har jeg en årsplanlægningsrutine og et nytårsritual, som jeg hvert år glæder mig til at gå i gang med. Alle mine tanker, ideer, mål og planer fanges af min bullet journal, som derefter bliver min kommandocentral.

Lidt inspiration til planlægning

Jeg starter med en status over 2018 (hvilket også er Månedens emne for november i BuJo Forum).  Jeg ser tilbage på året, der er ved at været gået. Jeg gør status, og ser på hvad jeg har lært, noterer mig mine bedrifter og succeser. Og så gør jeg op med mig selv, hvad jeg gerne vil lade blive i 2018, og hvad jeg vil tage med mig ind i 2019.

Dernæst sætter jeg en intention for 2019. Eksempelvis i form af et nytårsforsæt, som samler op på mit ønskede fokus for 2019 (dette er Månedens emne i december i BuJo Forum). Så oversætter jeg mit nytårsforsæt til mål og delmål. For selvom eksempelvis ”Være mere nærværende” er et glimrende nytårsforsæt, så er det ikke et mål. Det er et ønske. Et mål skal helst følge SMART-modellen og være specifikt, målbart, attraktivt, realistisk og tidsbestemt, før vi har en reel chance for at arbejde os hen imod det. Næste trin er så at føre mål og delmål ind i de tre logs, så jeg hjælper og støtter mig selv i at holde snuden i sporet i løbet af 2019.

Du har magten

Du kan, ligesom jeg gør, vælge at inkludere andre ting og trin i din nytårsplanlægning. Men overstående er et solidt – og for mange; tilstrækkeligt – udgangspunkt. Det jeg meget gerne vil pointere her til sidst er, at en bullet journal er det bedste planlægningsværktøj, jeg til dato er stødt på. Fordi du selv sætter den op, giver din bullet journal dig den fantastiske mulighed for at eje din tid og dermed dit liv, og proaktivt forfatte dit liv fra side til side og fra dag til dag.

Som jeg skrev til at starte med, så tilbyder 2019 os alle sammen en frisk start. Det nye år giver dig muligheden for at starte på et nyt og blankt kapitel. Og husk: Det er dig, der er forfatteren. Du vælger ultimativt, hvad der skal stå på siderne i din bullet journal. Du vælger, hvad der skal stå i kapitel 2019, når det nye år om 365 dage også lakker mod enden. At lave din egen bullet journal er både den perfekte metafor og den perfekte praktiske løsning: Du er forfatteren, du har magten, du holder pennen, og du bestemmer i sidste ende, hvordan du vil bruge din tid og energi i 2019.  Slutteligt en kærlig opfordring herfra: Brug din tid og energi på måder, der bringer dig tættere på dine mål, din trivsel og personlige glæde.

Om forfatteren


Skrevet af mastercoach i stress-, tids- og livshåndtering Kristine Koch fra Passion for Planning  Til dagligt coacher hun, skriver artikler og blogindlæg, laver onlinekurser, klubber samt forløb og afholder workshops for at hjælpe klienter og kunder til en bedre hverdag med større personlig trivsel og glæde. Kristine har siden januar 2016 brugt sine bullet journals til planlægning, vaneændring, målsætning, personlig udvikling, refleksion, dagbogsskrivning og kreativ hygge. Du kan få et indblik i Kristines arbejde og bullet journals på Instagram:  @thepassionforplanning

Hvis du vil vide mere

Vil du gerne have hjælp til at starte din bullet journal – eller søger du inspiration til videreudvikling af din BuJo? Så kan du blive medlem af BuJo Forum. De første 14 dage er gratis, og herefter betaler du blot en kaffe latte (49 kr.) månedligt for adgang til et dansk bullet journal-univers. Her finder du, blandt meget andet lækkert BuJo-relateret læsning; Hvad er en bullet journal, BuJo Basics (hvor du introduceres til de 8 grundelementer i bullet journal systemet) og en Opsætningsguide (der guider dig igennem opsætningen af din bullet journal). Herudover finder du bl.a. Månedens Emne, hvor jeg hver måned skriveret indlæg om et bullet journaling eller planlægningsrelateret emne til din inspiration og videreudvikling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *