Vores bedste barndomsbøger

Der er noget helt særligt og nostalgisk over mødet med de bøger, vi husker fra vores barndom.

Hvem husker ikke Halfdans ABC med alle de fantastiske rim og remser, eller Ole Lund Kirkegaards genkendelige streg? Mange har været heldige at have forældre eller bedsteforældre, der var flittige til at læse højt inden sengetid, og ofte kan vi genkalde både stemning, stemmer og følelser, når vi pludselig står med bogen mellem hænderne igen. Det gør os varme om hjertet når forældre og bedsteforældre efterspørger de gamle klassikere og giver fortællingerne videre til deres børn og børnebørn. Her er et udpluk af barndomsfavoritterne blandt os på Arnold Buscks hovedkontor.


jakobogjoakim“Jeg ELSKEDE simpelthen Jørgen Clevins Jakob og Joakim. Dels var bogen interaktiv, meget usædvanligt i 70’erne, og man skulle svare på en masse spørgsmål undervejs i historien, men især fordi der på en af siderne var tegnet to røde vitaminpiller, som var identiske med dem jeg selv spiste hver dag, og fordi jeg i flere år undrede mig over hvordan Joakim dog kunne finde på at vælge æbler frem for bolcher, da han skulle ‘dele ud’ i klassen til sin fødselsdag… det plager mig stadig”

– Louise, Visual Merchandiser.


Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 1236637_1536660191.jpg“Jeg elskede, når min mor læste højt for mig af Peter Plys. Jeg elskede Æslet og syntes, det var så synd for ham, da han tabte sin hale. Jeg grinte højt, når der blev spurgt, om der var nogen hjemme, og der kom et svar om, at det var der ikke.
Hos min mormor var det om Klatremus og de andre dyr i hakkebakkeskoven jeg fik fortalt, og hvor vi elskede at synge sangene, som min mormor gerne spillede på sit store klaver, medens jeg sad på hendes skød og ikke måtte røre ved tangenterne. Og den i dag, når der bages peberkager, bliver der altid sunget højt Når en peberkage bager, bager…..
Disse historier glemmes aldrig, og stor var glæden da jeg selv fik børn og kunne læse dem højt igen. De elsker dem også og vil, håber jeg, bringe dem videre til deres egne børn.”

– Line, Indkøb.


AbenOsvald“Jeg husker helt klart Aben Osvald af Egon Mathiesen. Jeg fik den læst op af min far, da jeg var helt lille – igen og igen og igen. Jeg kunne den udenad den gang”

– Helle, Adm. direktør.


loevehjerte“Dette er ikke en bog jeg husker fra min egen barndom, men en bog som jeg har læst både for mine egne børn samt for mine børnebørn. Den gør stort indtryk på både voksne og børn. Bogen omhandler de onde og de gode, døden og troskab. Mit ene barnebarn fik den læst op i en alder af 7 år og synes den var meget sørgelig, men alligevel elskede han den og kunne næsten ikke vente til næste gang, vi skulle læse.

Hver gang jeg har læst den op, bliver jeg fanget af den fantastiske historie og den måde, den er skrevet på. Jeg tror ikke, nogen kan være upåvirket af denne bog. Bogen er selvfølgelig Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren.”

– Solveig, Regnskabschef.


Albert“Min farmor læste Albert af Ole Lund Kirkegaard højt for mig, da jeg var barn. Jeg var færdig af grin det meste af bogen igennem. Fra det andet soveværelse i sommerhuset kunne vi høre min farfar ligge og klukke samtidig.
Det var også den første bog, jeg selv læste af min egen fri vilje.”

– Martin, Indkøb.


DetlillehuspÃ¥prærien“Bøgerne om Det lille hus på prærien af Laura Ingalls Wilder har gjort et stort indtryk på mig.
Selvom vi faktisk var gamle nok til selv at læse bøgerne, læste min bedste venindes mor bøgerne højt for os, fordi det var så hyggeligt, og alt efter årstiden involverede det gerne nybagte boller og varm kakao.
Senere fik også Den Afrikanske Farm læst højt, fordi min venindes mor var vild med Karen Blixen”

– Marianne, Assistent.


Historierne om Troldepus er som et pust fra min barndom, hvor de fyldte meget. Min mor læste dem for min søster og jeg, og senere i de første klasser i skolen, læste jeg dem selv.

Jeg elskede Troldepus. Han var fræk og sød, og en god fiktiv ven, som jeg så op til og misundte, ikke mindst på grund af hans trylle-trick med at gøre sig usynlig. Historierne var altid medrivende, og bøgerne umulige at lægge fra sig, og de har på sin vis været med til at forme min læseglæde den dag i dag.

– Anne, Digital Manager.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *