Brug litteraturen som rejseguide

Skal du på storbyferie, og er du frisk på andre oplevelser end de klassiske attraktioner i Paris, London, Rom, Berlin, Barcelona eller New York? Så tag litteraturen med på din ferie og oplev storbyen fra helt nye og anderledes vinkler. Læs med her, hvor vi har fundet nogle af de bedste bøger, du kan bruge som inspiration og rejseguide til din storbyferie.

Berlin

Berlin Alexanderplatz

Alfred Döblins Berlin Alezanderplatz fra 1929 er et hovedværk i storbylitteraturen, og bogen er klart et bekendtskab værd, hvis du skal til Berlin. Det er fortællingen om Franz, der efter et fængselsophold må kæmpe for ikke igen at ende bag tremmer.

Den ikoniske Alexanderplatz, hvor et af Berlins vartegn – Berliner Fernsehturm – i dag står, var på Döblins tid omgivet af proletarkvarterer og centrum for sociale udskud. Bogen er gennemsyret af 1920’ernes krisestemning, og den tegner et kalejdoskopisk billede af den uoverskuelige storby ved hjælp af forskellige sproglige elementer; reklameslogans, lokale jargoner, avisudklip og bibelcitater. Bogen blev filmatiseret i 1980 af Rainer Werner Fassbinder.

Martsvioler

Et lidt nyere blik på Berlin kan findes i Wladimir Kaminers Russerdisco, der udkom i Tyskland i 2000 og er en samling fortællinger om hverdag og vanvid i Berlins gader i perioden lige efter murens fald. Med forskellige synsvinkler fanger bogen Berlins mangfoldighed, og har du læst bogen, vil du kunne genkende flere af beskrivelserne af Berlin og byens indbyggere.

Også Philip Kerrs Berlin Noir-serie, hvor første bog er Martsvioler, er værd at kigge nærmere på, hvis du gerne vil dykke ned i Berlins historie.

London

London-romanen Mrs. Dalloway fra 1925 er en af verdenslitteraturens absolutte klassikere. Handlingen udspiller sig over en enkelt dag: En vidunderlig sommerdag i London i begyndelse af 1920’erne. I romanen bruger Virginia Woolf stream of consciousness – personernes indre tankestrøm – til at skabe fremdrift og drama.

Mrs. Dalloway

Med London og byens travlhed som baggrund følger vi Clarissa Dalloway i sine forberedelser til aftenens middagsselskab. Med tanker og samtaler samles erindringer, håb og nederlag til en unik skildring af den menneskelige tankeverden, og romanen er et fint portræt af storbyen.

NW

Et mere moderne blik på London finder du i Zadie Smiiths NW, hvor der tegnes et portræt af det multikulturelle nordvestlige London og af den generation, der voksede op i 1970’erne og som nu prøver at etablere et voksenliv. Her lever socialarbejdere, børsspekulanter, immigranter, damefrisører, pushere, velhavere og hjemløse side om side, men der er en verden til forskel mellem dem, der har muligheder og dem, der ikke har.

Paris

Byernes by, kærlighedens hovedstad – kær by har mange navne. Men Paris kan andet og meget mere end blot romantik. Paris har gennem tiderne været et yndet sted for kunstnere at opholde sig i kortere eller længere perioder for at finde inspiration.

Der er ingen ende på Paris

Således også verdensmanden Ernest Hemingway, der boede i Paris af flere omgange. Romanen Der er ingen ende på Paris udkom posthumt i 1964 og handler om Hemingways ungdom som journalist og spirende forfatter i Paris. Bogen er et enestående portræt af 1920’ernes sprudlende Paris, og kan du læse én bog om Paris, så vælg den.

Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe

Også Victor Hugos klassiker Klokkeren fra Notre Dame fra 1831 er et must, hvis du skal til Paris. Her er det især den fantastiske katedral Notre Dame, der er i centrum.

Vil du hellere opleve Paris med moderne briller, så vælg den skæve og livsbekræftende Læseren i morgentoget eller den romantiske Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe, der er historien om Diana, der efter tabet af sin mand må finde sig selv og vejen tilbage til livet.

New York

New York Times bestselleren Manhattan Beach er en fantastisk læseoplevelse til dig, der gerne vil dykke ned i en mørk periode af USA’s historie i mellemkrigstiden.

Manhattan Beach

Jennifer Egan tryllebinder sin læser med skildringerne af Brooklyns orlogsværft – hvor kvinderne udfører arbejde, der før krigen var forbeholdt mænd – havet og undersøiske reparationer af gigantiske krigsskibe.

Just kids

Manhattan Beach er Jennifer Egans første historiske roman. Tidligere har hun skrevet den prisvindende Tæskeholdet banker på og Se på mig, der begge tager læseren med til den moderne, pulserende storby.

Blandt andre New York-bøger, der er værd at kaste et blik på, kan desuden nævnes Paul Austers New York trilogi, Byen brænder, Et lille liv og Patti Smiths erindringsbog Just kids.

Barcelona

Vindens skygge

Dyk ned i Barcelonas historie og mystik med Carlos Ruiz Zafóns Vindens skygge, der med Barcelona som kulisse og medspiller fortæller historien om De glemte bøgers kirkegård.

Daniel Sempere vokser op i Barcelona i efterdønningerne af Den Spanske Borgerkrig. Han bor alene sammen med sin far, som er antikvarboghandler. Da Daniel er ti år, tager hans far ham med til De glemte bøgers kirkegård, der er et gammelt bibliotek fyldt med titler, der er blevet glemt.

Her kommer Daniel i besiddelse af en sjælden bog med titlen Vindens skygge. Snart slynges både Daniel og læseren ind i den labyrintiske opklaring af gåden om den mystiske bog og dens forfatter.

Havets katedral

I serien om De glemte bøgers kirkegård er også udkommet Englens spil, Himlens fange og Åndernes labyrint.

Vil du dykke endnu længere ned i Barcelonas historie, så tag med til middelalderen i Ildefonso Falcones Havets katedral. Opførelsen af kirken Santa María del Mar er omdrejningspunktet, og Bernat Estanyol og hans families ubarmhjertige skæbne kommer til at hænge uløseligt sammen med katedralens. Havets katedral tegner et fantastisk portræt af Barcelona og Catalonien i 1300-tallet, af opførelsen af den store katedral og af byens miljøer og kvarterer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *